Cara Turunkan Bacaan Gula Dalam Darah

00:21


Assalamualaikum....


Saya suka cerita pasal diabetes dalam blog saya.. Ini kerana, penyakit ni paling glamer kat Malaysia. Diabetes atau kencing manis ni kalau Malaysia tu raking tertinggi kat seluruh Asia Tenggara.


Sebab tu ada cogan kata "1 daripada 5 rakyat Malaysia mempunyai kencing manis".


Apakah Diabetes?


Diabetes ni adalah keadaan di mana bacaan gula dalam darah (glukosa) adalah terlalu tinggi. Lihat bacaan gula anda di bawah. Bacaan gula dalam darah adalah tinggi sekiranya berada lebih tinggi daripada julat berikut:


 • Paras gula dalam darah ketika berpuasa: Normal dalam julat 4.0 hingga 6.0 mmo/l

 • Paras gula dalam darah selepas makan: Normal sekiranya tidak melebihi 8.0mmo/l


Apabila makanan yang kita makan, ia akan dicernakan dan di tukarkan keada glukos. Keadaan ini memerlukan insulin. Insulin ni ialah sejenis hormon yang dikeluarkan oleh pankreas untuk menukarkan gula dalam darah kepada tenaga.


Insulin ni adalah umpama seperti kunci rumah, sel kita memerlukan kunci ini supaya gula boleh masuk ke dalam darah.Jenis-jenis kencing manis / diabetes


Diabetes type 1:

Ini berlaku apabila pankreas langsung tidak menghasilkan insulin dan keadaan ini boleh berlaku semasa usia muda.


Diabetes type 2:

Keadaan jenis 2, berlaku apabila pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau sel badan tidak bertindak balas dengan sebaiknya.


Diabetes type 3;

Diabetes jenis ini dinamakan Gestational Diabetes. Diabetes jenis ini berlaku semasa mengandung. Ini berlaku apabila insulin dalam badan kurang apabila seseorang itu mengandung. Badan memerlukan insulin lebih banyak berbanding orang biasa yang tidak mengandung. Apabila insulin tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi anda akan mengalami diabetes.


Diabetes type 4:

Prediabetes. Keadaan seseorang itu belum dapat diabetes, tapi mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk mendapat diabetes.
Faktor-faktor penyebab kencing manis


1) Berat badan berlebiham

Keadaan ini disebabkan oeh pemakan yang tidak seimbang, pengambilan makanan manis yang terlalu banyak. Makanan manis boleh menyebabkan gula dalam darah meningkatkan dan ini akan meningkatkan risiko kencing manis.

Cadangan pengambilan gula oleh WHO ialah 10 sudu teh sehari sahaja.2) Gaya hidup tidak aktif

Sebaiknya kita kena bersenam 5 kali seminggu. Cukuplah selama 30 minit setiap hari. Orang Malaysia memang malas dan jarang nak bersenam kan...3) Penuaan

Pengumpulan protein AGE  boleh menyebabkan komplikasi diabetes contohnya penyakit jantung, darah tinggi dan komplikasi buah pinggang.

Protein AGE ni terhasil apabila gula berlebihan bertindak balas dengan protein dalam badan. Ini berlaku terutamanya kepada mereka yang suka makan dan minum manis-manis. Gula ni akan ditukarkan kepada AGE protein, AGE protein akan menpercepatkan proses penuaan dan sekaligus meningkatkan risiko diabetes.


4) Keturunan


Menurut pihak yang pakar, hanya 5% punca diabetes adalah dari keturunan. Jadi jika ibu bapa anda tidak mempunyai diabetes, anda tidak semestinya akan selamat dari diabetes.Simptom-simptom kencing manis


 • Kerap kencing
 • Selalu rasa lapar
 • Berat badan menurun
 • Selalu merasa dahaga
 • Mata kabur
 • Tapak kaki dan tangan rasa kebas atau sakit
 • Senang luka. Dan kalau luka lambat pula sembuh.


Komplikasi Penyakit kencing manis


Penyakit kencing manis ni takkan menyebabkan kematian. Tapi ramai pesakit diabetes mati disebabkan oleh komplikasi diabetes.

Antaranya ialah:

 • Buta mata
 • sakit buah pinggang. 60% pesakit buah pinggang yang di dialisis di negara ini merupakan pesakit diabetes.
 • serangan jantung
 • Kaki kena potong
 • Mati pucuk

Bagaimana vivix boleh membantu pesakit kencing manis?Resveratrol yang terkandung dalam vivix merupakan antioksidan yang berkuasa yang dapat  membantu mengatasi diabetes. Resveratrol adalah sejenis phenol semulajadi yang wujud di dalam anggur kulit merah dan Knotweed Jepun.Fungsi Resveratrol dalam vivix


1) Membantu meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap insulin.


 • Tahap sensitif tubuh terhadap insulin mampu menghentikan perkembangan diabetes
 • Kehilangan sensitiviti terhadap insulin akan memaksa tubuh pankreas mengeluarkan lebh banyak insulin untuk mengawal paras gula dalam darah. 
 • Dan apabila pankreas tidak mampu lagi menghasilkan insulin, maka terjadilah diabetes.
 • Resveratrol dalam vivix mampu meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap insulin.

2) Membantu mengaktifkan enzim SIRT1
 • Enzim SIRT1 merupakan enzim yang bertanggungjawab terhadap rembesan hormn insulin dan tahap sensitivitinya kerana mencegah atau merawat diabetes, enzim ini perlu diaktifkan.

Testimoni Gula dalam darah turun dengan vivix shaklee
Hubungi saya untuk dapatkan vivix Shaklee kerana anda dan keluarga anda sangat perlukan vivix.

HANIZA
0135131481
id: 1065866

                                
You Might Also Like

0 comments