Cara Kawal Sakit Buah Pinggang Untuk Elak Kena Cuci

11:25


Assalamualaikum...


Entry kali ini nak menceritakan pasal buah pinggang. Buah pinggang ni penyakit yang amat merbahaya! dan boleh membawa maut. 


Jenis-jenis penyakit buah pinggang1.  Penyakit Renal Akut (ARD)


Kehilangan fungsi buah pinggang secara tiba-tiba adalah disebabkan oleh penyakit, kecederaa atau toksin.

Banyak kes-kes ARD boleh dirawat dan kembali kepada normal.


2. Penyakit buah pinggang kronik (CKD)

CKD ialah bentuk biasa kegagalan buah pinggang. Ini berlaku apabila buah pinggang beransur-ansur kegagalan fungsi dan ia berlaku selama bertahun-tahun.

Terdapat kerosakkan yang kekal dan tidak boleh diubah, kerana struktur buah pinggang utama telah rosak.Punca kegagalan buah pinggang

 1. Kencing manis
 2. tekanan darah tinggi yang tak dirawat
 3. radang
 4. keturunan
 5. jangkitan kronik
 6. Penyumbatan buah pinggang


Tanda-tanda awal penyakit buah pinggang


 • Kejang otot - di alami oleh pesakit buah pinggang kronik
 • Gatal-gatal - Bahan buangan dalam darah boleh menyebabkan gatal-gatal yang teruk
 • Rasa tidak sihat - Oleh kerana terdapat bahan-bahan toksik dalam badan yang berlebihan dalam darah, anda akan berasa tidak sihat, mengantuk, keliru dan loya.
 • Sesak nafas - Buah pinggang anda tidak boleh membantu dalam pengeluaran sel-sel darah merah, maka kandungan oksigen tidak mencukupi di dalam badan anda. Jika cecair terkumpul didalam paru-paru anda, anda akan berasa sesak nafas.
 • Perubahan air kencing - anda mungkin perasan yang air kencing anda berbuih, ada darah dalam air kencing, air kencing berlebihan atau kurang dan anda mungkin kerap bangun waktu malam untuk buang air kecil.
 • Perubahan kepada deria rasa - rasa yang teruk dalam mulut. seperti pahit mulut, dan ini menyebabkan anda kehilangan selera makan dan loya.
 • Rasa letih dan pucat - Buah pinggang anda tidak boleh membantu dalam pengeluaran sel-sel darah merah. Ini boleh menyebabkan anda sentiasa berasa letih dan kurang bertenaga.
 • Bengkak pada anggota badan - ini kerana buah pinggang anda tidak dapat mengeluarkan cecair yang berlebihan. contohnya tak boleh nak buang air kecil. dan terperangkap dalam badan.
 • Berasa sejuk sentiasa walaupun dalam cuaca yang panas
 • Sakit belakang atau bawah badan. Anda mungkin akan berasa sakit di bahagian belakang atau tepi sebelah bawah.Apa akan berlaku jika buah pinggang kehilangan fungsi?


Jika buah pinggang anda kehilangan fungsi, beberapa perkara berikut mungkin berlaku:

1. Buah pinggang tidak dapat menapis darah anda dengan baik

2. Buah pinggang tidak mengeluarkan lebihan cecair dengan baik, inilah yang menyebabkan kaki anda bengkak.

3. Ia memberi kesan kepada tekanan darah anda

4. Ia boleh menyebabkan anemia dan penyakit tulang.Kalau anda mengalami gejala yang saya ceritakan tadi, anda perlulah berjumpa doktor dengan segera sebelum melarat. Dan bolehlah mengambil rawatan dan ubat secara konsisten.


ATAU.......


Anda mungkin kehilangan punca untuk merawat penyakit buah pinggang anda. Anda mungkin tertanya-tanya ada tak lagi cara lain yang boleh selesaikan masalah anda? Dan mungkin sudah berputus asa bila perubatan hospital tidak lagi berfungsi untuk anda dan anda hanya mampu bertahan..


Saya rasa sudah tiba masanya anda beralih ke makanan tambahan. Makanan tambahan ni adalah salah satu alternatif yang boleh anda cuba untuk mengatasi masalah buah pinggang anda.

Bagaimana Vivix Boleh Membantu Pesakit Buah Pinggang?Bahan aktif dalam vivix yang menjadikan vivix sangat hebat iaitu RESVERATROL yang boleh membantu pesakit buah pinggang:

 • Antioksidan. Mengurangkan tekanan oksidasi pada sel nephron buah pinggang dan mengelakkan berlakunya kerosakan yang lebih teruk pada saraf buah pinggang
 • Meningkatkan struktur dan bentuk buah pinggang yang normal.
 • Mengurangkan pengumpalan platlet pada buah pinggang
 • Mengembangkan salur darah pada buah pinggng
 • Mnegurangkan proses lipid peroksida
 • Mengurangkan kematian sel pada saraf buah pinggang.
Ini adalah, kos rawatan untuk pelbagai jenis penyakit. Boleh rujuk penyakit anda yang mana dan kos rawatannya...Anda bolehlah hubungi saya untuk dapatkan VIVIX yang sangat hebat ini.


Haniza
0135131481
ID; 1065866


You Might Also Like

0 comments