Cara Hilangkan Sunburn Dengan Cepat Supaya Wajah Kembali Berseri

10:35


Assalamualaikum...




sumber: google


Bagi mereka yang kulitnya tak tahan panas, memang senang sangat kena sunburn. Saya jugak macam tu.

Kalau kena panas, muka cepat jadi merah.


Pernah juga saya berkawad, bersukan dan buat aktiviti luar di bawah cahaya matahari menyebabkan kulit saya jadi burn! Mula-mula merah, bertukar gelap. Ishkk masa tu nasib baik tak naik jerawat.

Bila kulit muka kita burn, mulalah malu nak jumpa member. nak gi keluar makan pun malu. Serius! Sebab saya pernah alaminya.

Masa saya join kelab rakan muda dalam aktiviti Jungle tracking. Cuaca panas sangat. Dah pulak tu jungle tracking di kawasan berdekatan laut. Lagilah.... buat muka saya burn!



Apakah itu sunburn dan suntan? 


Sunburn ialah penembusan cahaya-cahaya UV ke dalam lapisan kulit yang akan menyebabkan penghasilan melanin yang lebih banyak dari biasa.


Melanin ini akhirnya akan keluar ke bahagian luar kulit dan menyebabkan kulit kelihatan lebih gelap.


Keadaan ini dikenali sebagai suntan.


Suntan ialah petanda bahawa kulit menjadi tidak sihat yang disebabkan oleh tindak balas kepada kecederaan yang berlaku akibat cahaya UV yang telah merosakkan sel-sel kulit anda.


Sunburn pula ialah proes apabila kulit menjadi terbakar kerana tidak tahan dengan cahaya matahari yang mengenainya.

Sunburn selalunya tak nampak dengan jelas secara serta merta. Sebab kadangkala ia mengambil masa sehingga 24 jam untuk melihat kerosakkan yang sebenarnya yang ditanggung.



Ingat lagi masa zaman u... bila balik dari aktiviti, muka masih cantik dan memerah. Dalam masa 24 jam bertukar sikit demi sedikit menjadi seperti garing.





Jenis-jenis Sunburn


1- Sunburn tahap pertama atau ringan
  • Kulit menjadi kemerah-merahan, disertai dengan rasa sakit.


2- Sunburn tahap kedua 
  • Terdapat gelembung yang berisi cairan dan disertai rasa sakit

3- Sunburn tahap ketiga atau berat
  • Rasa sakit yang kuat pada muka. Perlu jumpa doktor untuk dapatkan nasihat.



Cara hilangkan sunburn dengan cara semulajadi


1. Lidah buaya. 


- Caranya, ambik lendir lidah buaya dan terus sapu ke muka. Biarkan dalam beberapa minit dan cuci dengan air yang bersih



2. Yogurt


- Gunakan yogurt tanpan perisa, Sapukan di muka. Ia nya mampu melembapkan kulit



3. Timun 

- Timun sejuk. Hiris nipis-nipis letak pada muka. Mampu meredakan sakit, rasa perit, dan rasa gatal-gatal pada kulit



4. Herbal blend


- Guna losyen herbal blend shaklee. Mampu meredakan rasa pedih dan melembutkan kulit dan menghilangkan ras gatal pada kulit.



5. Teh Hitam atau Teh Hijau


- Anda bolehlah menggunakan teh hijau atau teh hitam. Teh hitam atau teh hijau ini menggandungi tannis dan komponen lain yang boleh mengurangkan bengkak pada kulit.




Cara hilangkan sunburn dengan cepat



Anda bolehlah mengambil:



1. Sustained Release Vita-C Plus


  • Vitamin c shaklee mempunyai kuasa antioksidan yang dapat melawan radikal bebas yang di sebabkan oleh sinaran UV


2. Gentle Deep Foaming Cleanser

  • Kandungan strawberi begonia dalam pencuci muka ini membantu menyeragamkan warna kulit.


3. Overnight Renewal Whitening Cream

  • Bertindak sepanjang malam untuk memperbaharui dan mengembalikan keremajaan kulit
  • Kandungan Linden membekalkan khasiat dan melembapkan lapisan kulit yang paling dalam.
  • Kandungan Scullcap mencerahkan dan melegakan keradangan kulit.
  • Kandungan vitamin c nya yang sangat aktif dapat mengurangkan jeragat dan cela serta melawan radikal bebas akibat sinar UV.








Testimoni Sunburn Hilang



Seorang sahabat saya ni, pergi ke pameran LIMA 2017 di Langkawi baru-baru ini. 

Faham-faham je lah kan kalau pergi ke pameran ni, kita mudah sangat terdedah dengan radikal bebas, dah pulak cuaca bukan main panas. Panas lain macam masa tu!

Ha... balik rumah muka jadi sunburn sampai pedih-pedih!!!


Tahun-tahun sebelum ini memang pasrah je buat derk dengan muka yang macam tu.  Makan sebulan jugak lah kalau okei. Tu kalau okei lah sebulan tu. Sebab tak pakai apa-apa kan. Just biarkan sahaja.


Tapi, tahun ni konsisten pakai pencuci muka Nutriwhite (dia ambik yang husband punya, husband cakap kaguma sangat dengan pencuci ni.



Seminggu jer! Muka back to normal! Kulit yang mengelupas dah okei dan cantik. Garis-garis hitam bekas tudung pun dah tak ada. Puas hati sangat-sangat.










Ini pula testimoni kulit mengelupas










Hubungi saya untuk dapatkan SET SUNBURN SHAKLEE,

Haniza
0135131481
ID: 1065866
EMAIL : umiadamfaris@gmail.com
FB/IG: Haniza Hani









You Might Also Like

0 comments