Cara Buat Kueh Donut Semudah A B C
09:53
Anak saya selalu request donut. Tapi saya selalunya akan buat terus kalau ada permintaan dari mereka sebab bahan untuk buat donut dah sedia ada kat rumah.
Donut ni pun saya buat frozen jugak. Jual frozen. Kalau ada permintaan saya terus buat sekilo.
Hari ni saya buat sekilo lagi sebab ada pelanggan order
Saya kongsikan resepi kueh donut gebu dan lembut
Resepi donut gebu dan lembut
Sepaket mauripan segera - direndam dengan air sejuk selama 1/2 jam.
Lepas setengah jam...
Masukkan dalam besen besar:
Tepung gandum 1 kg
2 sudu minyak sayur
Garam hujung sudu
Gula hujung sudu
Mauripan yang telah naik
Gaul rata dan sebati jika tak cukup air, boleh tambah.
Selepas dah sebati, masukkan setengah cawan minyak masak
Gaul sebati gaul sampai tak melekat kat tangan.
Bila dah cantik dan nampak tak berminyak, terus bentukkan.
Emm korang tak yah tunggu doh tu naik ek. Buang masa
Saya guna acu kueh donut jer senang
Sediakan tepung gandum dan di letakkan dalam mangkuk.
Tepung gandum tujuannya untuk elak lekat kat talam
Dah tekan acu kueh, angkat tu terus masukkan dalam tepung tadi. Kemudian atur cantik-cantik dalam talam
Okay dah siap mengacu kan donut..biarkan dalam 1/2 jam. Kalau rasa belum naik tunggu la kejap.
Okay...kalau dah naik terus goreng.
Kalau korang nak frozen kan, goreng sekadar masak saja
Kemudian gaul dalam gula halus... saya suka gula halus yang di blend. Ala macam gula ising tu
0 comments