Cara Merawat Gout Dengan Berkesan

14:59


Assalamualaikum...


Selalunya kita dengar orang yang dapat penyakit gout ni ialah orang tu. Tapi sekarang saya dengar ramai je golongan muda iaitu awal 30 an yang dapat penyakit ni.

Saya pernah dihubungi oleh pesakit gout yang berusia baru 20an yang menderita sakit gout sampai kena masuk wad. Begitu juga ada pesakit gout yang menderita tak dapat berjalan macam biasa yang berusia 30 an.

Selalu sangat yang kena gout ni Pak cik-pak cik atau atok-atok kan... Sebab jarang dengar orang perempuan kena gout.

Penyakit gout ni keturunan ke? Sebab atok saya gout, turun ke pak cik saya. Keturunan ke?? hmmm...

Apa itu penyakit gout?

Gout adalah keradangan disekitar sendi yang disebabkan oleh lebihan asid urik dalam darah. Gout menyebabkan kesakitan yang amat sangat kepada penghidapnya. Asid Urik yang berlebihan akan menyebabkan pembentukkan kristal di sekitar sendi terutama sekali pada ibu jari kaki.

Mengapa ibu jari kaki yang menjadi sasaran gout?

Ini kerana kristal urik akan terbentuk dengan lebih cepat di bahagian badan yang sejuk sedikit seperti ibu jari.


Apakah penyebab sakit gout?


Sebelum ni ramai yang fikir yang sakit gout ini disebabkan oleh kristal tajam yang menusuk tisu disekeliling sendi. 

Namun begitu, saintis telah mendapati bahawa kristal Asid Monosodium Urate (MSU) - Nama saintifik bagi kristal urik - telah menyebabkan berlakunya tindak balas luar biasa pada imun sistem kita yang menyebabkan bengkak dan keradangan yang sangat menyakitkan.

Secara mudah fahamnya begini, imun badan kita rasa yang kristal ini sebagai objek asing dan menyerang mereka dengan cara yang sama merek serang bakteria merbahaya. Tindak balas imun sistem inilah menyebabkan kesakitan yang sangat teruk yang terpaksa ditanggung oleh mereka yang mengalami masalah gout.

Seorang Saintis yang bernama Kenneth Rock, Ph.D mendapati bahawa salah satu punca gout adalah dari kerosakan sel. Asid urik yang dibebaskan oleh "sel-sel rosak" ini telah memberi signal kepada imun sistem badan untuk menyerangnya.

Kebanyakkan saintis berpendapat yang pengoksidaan dan keradangan menyebabkan sel menjadi rosak. Mengikut kajian Dr Rock ini, salah satu cara untuk mengelakkan gout adalah mengurangkan kerosakan pada sel dan seterusnya akan mengurangkan pengeluaran kristal asid urik.


Bagaimana cara untuk mengurangkan kerosakkan sel?


Seperti yang di nyatakan di atas, kerosakkan sel ini terjadi di sebabkan pengoksidaan yang berlebihan daripada radikal bebas dan keradangan.

Jadi badan kita memerlukan antioksidan yang sangat tinggi untuk merawat sel kita.


7 Sebab yang menyebabkan keradangan sel dan kerosakkan sel.

 1. Diet yang tidak seimbang
 2. Terlalu banyak tekanan
 3. Fizikan trauma (seperti kemalangan, kecederaan, pendedahan terhadap cahaya matahari secara berlebihan)
 4. Patogen (Virus, bakteria)
 5. Kekurangan bekalan darah/oksigen (tekanan darah tinggi, merokok, strok, sakit jantung)
 6. Bahan kimia dan toxin
 7. Obesiti


Bagaimana cara untuk mengurangkan kerosakkan sel daripada pengoksidaan?

Walaupun badan kita menghasilkan pengoksidaan, namun badan kita juga menghasilkan antioksidan semulajadi untuk mengimbanginya. Tapi kalau kita menghasilkan dengan lebih banyak pengoksidaan daripada antioksidan, maka kita akan mengalami pelbagai masalah kesihatan. Ia di panggil sebagai "tekanan oxidatif".

Salah satu cara untuk mengelakkan oxidatif ialah dengan mengelakkan diri daripada 7 perkara yang boleh meningkatkan pengoksisaan. Lakukan perkara yang dapat meningkatkan antioksidan seperti, makan buah-buahan, sayuran, bijirin penuh dan mengambil makanan tambahan antioksidan yang betul.

Dengan meningkatkan antioksidan dan mengurangkan pengoksidan, anda berupaya untuk mengurangkan kerosakkan sel dan mengurangkan pengeluaran kristal asid urik penyebab gout.


Antioksidan terbaik yang boleh diambil oleh pesakit gout


Penyelidik di Universiti Harvard telah mengenalpasti sebatian reveratrol yang dijumpai dalam anggur, wain merah, ektrak wain merah, knotweed jepun (polyganum cuspidatum) sebagai antioksidan.

Ia melindungi daripada kerosakkan sel dengan meningkatkan nitrik oksida dalam badan. Nitrik oksida sangat penting untuk kesihatan sel, terutamanya pada buah pinggang, jantung dan saluran darah. Apabila asid urik tinggi dalam darah, nitrik oksida akan menjadi rendah.


Apakah kandungan dalam vivix yang boleh membantu pesakit gout?

Vivix terkandung 4 bahan semulajadi yang sangat tinggi antioksidannya. Bahannya ialah:

 1. Anggur Muscadine
 2. Elderberry
 3. Purple Carrot
 4. Polygonum Cuspidatum (Knotweed Jepun)

Dengan rumusan terhebat reveratrl dan polifenol ini menjadikan vivix sebagai satu supplement antioksidan yang berupaya meningkatkan imun sistem kita untuk melawan asid urik dalam darah.


Jom kita baca kisah mereka yang sembuh sakit gout dengan vivix..


Testimoni vivix untuk hilangkan gout                                                                                                                                                 Untuk dapatkan vivix, anda bolehlah hubungi saya di 0135131481.

atau..

Click sini 
.
.
.
.
.
.Atau.... nak lagi jimat???

boleh hubungi saya ya.....


Hubungi saya tau untuk dapat harga macam ni  ^_^
Saya juga menawarkan perkhidmatan untuk COD barangan shaklee di kawasan yang berdekatan dengan saya.


Kawasan COD:


 • TELUK PANGLIMA GARANG
 • SIJANGKANG
 • BANTING
 • KLANG
 • BUKIT TINGGI
 • SHAH ALAM
 • KUALA LANGAT
 • PENDAMAR
 • PANDAMARAN
 • PULAU INDAH
 • NORTHPORT
 • PORT KLANG
 • TELUK GONG
 • JENJAROM

You Might Also Like

0 comments